Rad na rodno uvjetovanom nasilju koristeći kazališne tehnike

Terme Jezerčica, Donja Stubica
8. – 11. 11. 2007.

Image 

U radu seminara sudjelovalo je 20 osoba, profesora i profesorica iz srednjih škola i učeničkih domova iz Osijeka, Križevaca, Zadra, Karlovca, Ogulina, Krapine, Pregrade, Rijeke, Preloga, Bedekovčine, Pakraca, Metkovića, Đurđevca i Zagreba. Voditelji/ce seminara su bile: Vedrana Kobaš, Nataša Bijelić i Vili Matula.



Cilj seminara bio je unapređenje znanja i vještina profesorica/profesora potrebnih za rad s mladima na pitanjima rodno uvjetovanog nasilja, kao i znanja i vještina o načinima i oblicima rada u kreativnoj tehnici kazalište koju će koristiti u daljnjem radu s učenicama i učenicima. Seminar je proveden kao kombinacija teorijskih izlaganja i interaktivnog rada u trajanju od 19 radnih sati. Program seminara uključivao je sljedeće teme:

spol i rod; spolni/rodni identiteti i uloge; rodna socijalizacija
moć; odnosi moći u društvu
stereotipi, seksizam, predrasude i diskriminacija
rodna (ne)ravnopravnost
rodno uvjetovano nasilje
nasilje u adolescentskim vezama
predstavljanje rezultata istraživanja rodno uvjetovanog nasilja u adolescentskim vezama u Republici Hrvatskoj
kreativna tehnika kazalište (kroz forum teatar)
predstavljanje aktivnosti Nacionalne kampanje za prevenciju rodno uvjetovanog nasilja "Šutnja nije zlato!"
planiranje daljnjih aktivnosti i izrada akcijskih planova

Image

Tijekom seminara, sudionice i sudionici su također upoznate sa CESI programima, aktivnostima i publikacijama, te su im podijeljni priručnici "Spol i rod pod povećalom" i "Bolje spriječiti nego liječiti", edukacijske brošure "Tamna strana ljubavi" i "Obje strane demokracije", izvještaji istraživanja "Nasilje ne prolazi samo od sebe – Izvještaj o istraživanju rodno uvjetovanog nasilja u adolescentskim vezama u Republici Hrvatskoj" i "Značaj roda u stavovima i seksualnom ponašanju adolescenata i adolescentica - Izvještaj istraživanja Muškarci, žene i seksualnost", kao i DVD dokumentarni-edukativni film "To je nekako ravnopravno". Također, u sklopu seminara prikazani su i animirani-edukativni filmovi "Once upon a boy" i "Once upon a girl" u produkciji Instituta Promundo iz Brazila. Svi sudionice/i dobile/i su potvrde o stručnom usavršavanju od Agencije za odgoj i obrazovanje.

Budući da je grupa bila spolno mješovita (2 profesora) u diskusijama je često bio prisutan drugačiji/različit pogled na pitanja nasilja, stereotipa i predrasuda što je unijelo dodatnu dinamiku u grupni rad. U diskusijama, sudionici su često imali različito viđenje problema gdje bi im onda sudionice prezentirale svoje mišljenje, često utemeljeno na osobnom iskustvu. Također pokazalo se da se ljubomora rijetko doživljava kao kontrolirajuće ponašanje i to je zasigurno jedna od tema kojoj bi trebalo posvetiti više pažnje u radu.

Image 

Prema provedenoj pismenoj evaluaciji cjelokupni seminar ocijenjen je srednjom ocjenom 4.9 na skali od 1 (vrlo loše, potpuno nezadovoljan/na) do 5 (odlično, potpuno zadovoljna/an), kvaliteta obrađene teme 'Rodno uvjetovano nasilje' srednjom ocjenom 4.9, tema 'kazalište' ocjenom 4.5, a tema 'Planiranje daljnjih aktivnosti' ocjenom 4.5. Rad CESI trenera/ica ocijenjen je srednjom ocjenom 4.9, a rad Vilija Matule, voditelja kreativne tehnike "kazalište" srednjom ocjenom 4.6.  

Neki od dodatnih komentara:
-"Nakon vašeg seminara osjećam se ispunjeno, bogato, nadahnuto, drugim riječima moćno"
- "Bilo je stvarno odlično! I to svaki dio: od voditeljica i voditelja, preko tehnika i metode rada do atmosfere u grupi i smještaja. Svaki put upoznam divne žene i muškarce i dobijem još više motivacije za daljnji rad."
- "Vili Matula je vrhunski glumac"
- "Odličan, vrhunski rad CESI. Želim i ubuduće raditi s vama, učiti od vas."
- "Bilo bi dobro da se kazališne predstave odigraju pred žirijem jer se moramo služiti i drugim medijima kako bismo pokazale svoj rad i mislim da nas to ne stavlja u ravnopravan odnos s drugim grupama (film, novinarstvo…)".

Vilim Matula, voditelj kreativne tehnike KAZALIŠTE

Image

Vilmi Matula rođen je 1962. u Zagrebu. Od sedme godine vrzma se po studijima Zagrebačkog kazališta mladih. Član kazališne družine „Domaći“. Završio je Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Bio je član zagrebačkog kazališta Komedija, a potom Zagrebačkog kazališta mladih. Posljednjih deset godina je samostalni umjetnik. Godinama je igrao na Dubrovačkim ljetnim igrama. Član Zagrebačkog glumačkog studija. Obožavatelj aikidoa. Sindikalni aktivist u vrijeme osnivanja glumačkog sindikata, politički aktivist i član Hrvatskog helsinškog odbora.

RADIONICA KAZALIŠTE

Kazališna radionica na temu Rodno uvjetovano nasilje, održana je 10.11.2007. Rad sam usmjerio po metodi Forum kazališta koje se bavi prevencijom svih oblika nasilja i opresije. Ovaj oblik rada u kazalištu nužno je politički angažiran i ne upada u formalistička prepucavanja na koja smo navikli. Ne tvrdim da je to savršeni oblik kazališta, nego da je kod nas još uvijek srazmjerno nov i svjež. Sudionici/e su dobro reagirali na intenzivan i brzi prolaz kroz materiju. Puno je pomoglo što su dan ranije izlučili teme, odnosno pripremili dvije scene – prvi seksualni odnos i problem ljubomore u vezi. Uživljavanje sudionika/ica u osjetljiva adolescentska pitanja, kroz igranje uloga mladih, vjerujem da će pomoći u rastvaranju rodnih stereotipa i preveniranju nasilja koje iz tih stereotipa proizlazi. Najteže je bilo raditi gay scenu. Samu tu temu je bilo teško dodirivati, i vrlo nevoljko se u njoj sudjelovalo. Za veliku većinu sudionika/ica vjerujem da su u stanju pokrenuti ozbiljan rad na ovu temu u svojim školama.

Image

 

Cesi 2007 - 2008 / powered by Joomla and NGO Studio