Rad na rodno uvjetovanom nasilju koristeći tehniku stripa

Terme Jezerčica, Donja Stubica
25. – 28. 10. 2007.

Image 

Na seminaru se sudjelovale/i  profesorice/I iz srednjih škola i članovi/ice udruga mladih iz Požege, Splita, Rijeke, Knina, Zagreba, Lepoglave,  Velike Gorice, Siska i Križevaca.  Cilj seminara je bio unapređenje znanja i vještina potrebnih za rad s mladima koristeći kreativnu tehniku strip. 


Zašto djevojčice ne mogu u pilotsku školu?

Odgovor koji je pilotska škola dala jednoj od sudionici seminara «Rad na rodno uvjetovanom nasilju koristeći tehniku stripa» jest da škola ima svlačionice i WC samo za dječake. Takav argument je za nju u tom trenutku bio dostatan da odustane od svog sna. Jer to je nešto na što ona nema utjecaj, rođena je kao osoba ženskog spola i kao takva ne može upravljati avionom ne piški stojeći.
I ostalih petnaestak sudionica i sudionika seminara koji se od 25. do 28.10.2007. godine održao u hotelu Jezerčica imalo je slična iskustva tijekom odrastanja.

Image

Tijekom seminara, sudionice i sudionici su upoznate/i sa CESI programima, aktivnostima i publikacijama, a bavili/e smo se pitanjima spolnog/rodnog identiteta i uloge te rodne socijalizacija. Teme su bile i neravnomjerna raspodjela moći između muškaraca i žena, pitanje seksizma, diskriminacije i rodne (ne)ravnopravnost kao osnove rodno uvjetovanog nasilja.
Voditelj radionice strip Stiv CINIK je bio oduševljen činjenicom da predaje profesorima/cama koji će strip kao suvremeni medij koji u sebi ima kulturnu, interpretacijski, edukativnu i komunikacijsku komponentu pokušati približiti mladima.
Sudionicima/ama je predočio osnovne elemente koji čine strip te su prošli cijeli proces stvaranja stripa, od osnovne ideje, scenarija, kreiranje vizualnog identiteta i likova i osnove o kadriranju i dramaturškom toku radnje.
Najkarakterističniji dio rada na stripu je samo crtanje stripa, i voditelj je polaznicima / ama pokušao predočiti crtanjem u praksi pojedinih situacija i primjera što je bilo posebno zanimljivo kao i korištenje računala, oko čega se razvila zanimljiva diskusija.
Polaznici/e su u svemu ovome aktivno sudjelovali s pitanjima ili navođenjem raznih primjera, iz čega se vidi da polaznici prilično dobro poznaju veliki broj različitih strip izdanja.
U drugom dijelu polaznici/e su se podijelili u 4 grupe te pokušali simulirati rad na stripu, onako kako bi  to radili u školi s djecom. Uvjeti za takvo što nisu bili idealni, ali polaznici/e su u takvim okolnostima uspjeli/e napraviti zaokružene strip cjeline. Za kraj je voditelj svim polaznicima/ama napravio kroki karikaturu, što je svima predstavljalo veliko veselje.

Prema provedenoj pismenoj evaluaciji cjelokupni seminar ocijenjen je srednjom ocjenom 4.6,  kvaliteta obrađene teme «Rodno uvjetovano nasilje» srednjom ocjenom 4.9, tema «Kreativna tehnika-strip» ocjenom 4.2.  
Dajemo i komentar sudionice seminara «danas u obrazovanju nedostaje odgojnog dijela u koji sigurno spada i rodno uvjetovano nasilje, itekako je važno da se na toj problematici radi, a može se obraditi kroz različite predmete, radionice…".

Kao najkorisnije dijelove sudionice/i navode: rad na osvještavanju problema, radionice koje se mogu primijeniti s učenicima, razmjenu iskustava, planiranje te komentari i sugestije kolega/ica na akcijski plan, samostalan rad na plakatima i stripu, upoznavanje sa tehnikama stripa, te spoj stripa i civilnog aktivizma te druženje.
 

Stiv Šinik, voditelj kreativne tehnike STRIP

Image

Redatelj, scenarist i karikaturist. Jedan od autora animirane TV serije "Laku noć, Hrvatska" te autor mnogih nagrađivanih animiranih filmova.
 

RADIONICA STRIP 

Osnovna ideja za ovakvu radionicu mi se jako dopala. Pokušao sam sudionicima/ama predočiti osnovne elemente koji čine strip. Prošli smo cijeli proces stvaranja stripa. Od osnovne ideje, scenarija, kreiranja vizualnog identiteta i likova i osnova o kadriranju i dramaturškom toku radnje. Najkarakterističniji dio rada na stripu je samo crtanje stripa i to sam sudionicima/ama pokušao predočiti crtanjem u praksi pojedinih situacija i primjera  što je bilo posebno zanimljivo. U drugom dijelu radionice, sudionici/e su u malim grupama pokušali simulirati rad na stripu, onako kako bi to radili u školi s mladima. S obzirom na okolnosti, uvjeti za takvo što nisu bili idealni ali su sudionici/e i u takvim okolnostima uspjeli napraviti zaokružene strip cjeline. Neki od sudionika/ica su konstatirali/e da im je sada daleko jasniji jezik stripa. Meni je osobno bilo zanimljivo slušati njihove komentare stripova koje su netom napravili/e. Nažalost, za sve to smo imali samo jedan dan. I pored toga imam dojam da sam i sam dosta naučio, upoznao zanimljive ljude. Za kraj sam svim sudionicima/ama napravio kroki karikaturu, što je i meni i njima bilo veliko veselje. 

Image

 

Cesi 2007 - 2008 / powered by Joomla and NGO Studio