ŠUTNJA NIJE ZLATO dobio međunarodnu nagradu!

Između 1300 prijavljenih projekata iz Centralne i Istočne Europe projekt Šutnja nije zlato,  izabran je kao jedan od deset najboljih projekata i dobio je nagradu ERSTE banke za društvenu integraciju.

Između 1300 prijavljenih projekata iz Centralne i Istočne Europe projekt Šutnja nije zlato, proveden u partnerstvu CESI-Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje i O.M.G. - Otvorene medijske grupacije, izabran je kao jedan od deset najboljih projekata i dobio je nagradu ERSTE banke za društvenu integraciju. Nagrada je dio Programa za socijalne poslove ERSTE fondacije, koji naglašava posvećenost humanoj i kulturnoj različitosti, cjelovitom ljudskom razvoju, društvenoj i ekonomskoj pravdi, i individualnom i grupnom samoodređenju. ERSTE nagrada za društvenu integraciju dodjeljuje se inovativnim projektima koji potiču stabilna, sigurna i pravedna društva s jednakim mogućnostima za sve. Nagrada promovira i prepoznaje organizacije u javnom i neprofitnom sektorom koje obuhvaćaju sposobnosti, kapacitete i inicijative ljudi prema društveno orijentiranoj praksi i progresivnoj promjeni u društvu. Svečana dodjela nagrada organizirana je u Bukureštu 25. lipnja 2009. godine, a na dodjeli su osim predstavnika i predstavnica 20 nominiranih organizacija sudjelovali i mediji, osobe iz političkog i javnog života. 
 Nagrađeni projekt Šutnja nije zlato - Nacionalnu kampanja za prevenciju rodno uvjetovanog nasilja, pokrenule su udruge CESI i O.M.G. iz Zagreba s ciljem razvijanja svijesti o potrebi uklanjanja rodnih stereotipa i ostalih uzroka nasilja u vezama mladih.
Projekt Šutnja nije zlato sastojao se od nekoliko aktivnosti kojima su ostvareni ovi rezultati:
- u edukacijskom dijelu sudjelovalo  je 60 škola iz cijele Hrvatske, čiji su profesori/ice zajedno s učenicima i učenicama nakon edukacije radili na kreiranju kazališnih predstava, filmova, stripova i novinarskih radova na temu nasilja što je rezultiralo s 25 filmova, 16 kazališnih predstava, 34 stripa i 10 novinarskih radova. Radovi mladih su prikazani i nagrađeni na završnom događaju, festivalu Šutnja nije zlato, u kinu Studentskog centra u Zagrebu, na kojem je sudjelovalo  više od 800 učenika/ca srednjih škola i njihovih profesora/ica iz čitave Hrvatske.
- poznate mlade osobe koje svojim primjerom promoviraju nenasilje: Luka Nižetić, Ida Prester, djevojke iz grupe Angels, Emina Arapović, Iva Šulentić i Nela Kočiš sudjelovale su na tribinama u srednjim školama u Osijeku, Splitu, Rijeci, Zagrebu i Samoboru.
- provedeno je istraživanje o nasilju u adolescentskim vezama a rezultati su objavljeni u izvještaju "Nasilje ne prolazi samo od sebe".
- snimljena su i emitirana 4 spota: o obiteljskom nasilju, silovanju na spoju, trgovanju djevojkama, i spot koji objedinjuje prethodne teme i naglašava da svi ovi oblici nasilja predstavljaju rodno uvjetovano nasilje.
Projekt je financirala Europska komisija.

 

Cesi 2007 - 2008 / powered by Joomla and NGO Studio