Rad na rodno uvjetovanom nasilju koristeći tehniku filma

Terme Jezerčica, Donja Stubica
18. – 21. 10. 2007.

Image

U radu seminara sudjelovalo je 17 osoba, profesorica iz srednjih škola, osnovnih škola i učeničkih domova iz Osijeka, Požege, Splita, Karlovca, Pule, Ivanić Grada, Zaboka, Opatije, Zagreba, Čazme, Virovitice, Koprivnice i Bjelovara.



Cilj seminara bio je unapređenje znanja i vještina profesorica potrebnih za rad s mladima na pitanjima rodno uvjetovanog nasilja, kao i znanja i vještina o načinima i oblicima rada na filmu, kao jedne od kreativne tehnika koju će koristiti u daljnjem radu s učenicama i učenicima. Seminar je proveden kao kombinacija teorijskih izlaganja i interaktivnog rada u trajanju od 19 radnih sati. Program seminara uključivao je sljedeće teme:

  • spol i rod; spolni/rodni identiteti i uloge; rodna socijalizacija
  • moć; odnosi moći u društvu
  • stereotipi, seksizam, predrasude i diskriminacija
  • rodna (ne)ravnopravnost
  • rodno uvjetovano nasilje
  • nasilje u adolescentskim vezama
  • predstavljanje rezultata istraživanja rodno uvjetovanog nasilja u adolescentskim vezama u Republici Hrvatskoj
  • kreativna tehnika film
  • predstavljanje aktivnosti Nacionalne kampanje za prevenciju rodno uvjetovanog nasilja "Šutnja nije zlato!"
  • planiranje daljnjih aktivnosti i izrada akcijskih planova


Tijekom seminara, sudionice i sudionici su također upoznate sa CESI programima, aktivnostima i publikacijama, te su im podijeljni priručnici "Spol i rod pod povećalom" i "Bolje spriječiti nego liječiti", edukacijske brošure "Tamna strana ljubavi" i "Obje strane demokracije", izvještaji istraživanja "Nasilje ne prolazi samo od sebe – Izvještaj o istraživanju rodno uvjetovanog nasilja u adolescentskim vezama u Republici Hrvatskoj" i "Značaj roda u stavovima i seksualnom ponašanju adolescenata i adolescentica - Izvještaj istraživanja Muškarci, žene i seksualnost", kao i DVD dokumentarni-edukativni film "To je nekako ravnopravno". Također, u sklopu seminara prikazani su i animirani-edukativni filmovi "Once upon a boy" i "Once upon a girl" u produkciji Instituta Promundo iz Brazila. Sve sudionice dobile su potvrde o stručnom usavršavanju od Agencije za odgoj i obrazovanje.

S grupom je bilo jako lako i jednostavno raditi, vladala je vesela atmosfera i pozitivna energija. Sudionice su pokazale visok stupanj osviještenosti i znanja o tematici, potpuno u skladu s feminističkim idejama. U zajedničkom radu na temi rodnih stereotipa  iznesen je jedan zanimljiv primjer iz osobnog iskustva, odnosno način na koji se djevojčice pokušalo odvratiti od iskazivanja ponašanja prikladnog za dječake: "Kad djevojčice zvižde, Majka Božja plače".  

Prema provedenoj pismenoj evaluaciji cjelokupni seminar ocijenjen je srednjom ocjenom 5.0 na skali od 1 (vrlo loše, potpuno nezadovoljan/na) do 5 (odlično, potpuno zadovoljna/an), kvaliteta obrađene teme 'Rodno uvjetovano nasilje' srednjom ocjenom 4.9, tema 'Film' ocjenom 4.6, a tema 'Planiranje daljnjih aktivnosti' ocjenom 4.8. Rad CESI trenera/ica ocijenjen je srednjom ocjenom 5.0, a rad Ivone Juke, voditeljice kreativne tehnike "Film" srednjom ocjenom 4.5.

 Image

Ivona Juka, voditeljica kreativne tehnike FILM

Diplomirala glumu te filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Autorica nagrađivanih dokumentaraca "Što sa sobom preko dana" i "Plavi poni" i brojnih TV spotova, između ostalog i spota o nasilju nad ženama.


RADIONICA FILM

Bilo mi je veliko zadovoljstvo voditi radionicu iz područja filma u sklopu seminara kojem je cilj osvještavanje mladih i prevencija rodno-uvjetovanog nasilja.

Neke od sudionica su voditeljice filmskih i fotografskih družina u svojim školama, dok su se neke od sudionica u sklopu seminara prvi put susrele s kreativnom tehnikom film. Budući da je grupa bila sastavljena od sudionica različitog stupnja znanja i iskustva, trudila sam se da kroz ovu radionicu prenesem potrebne vještine za realizaciju kratkih igranih filmova i početnicama i sudionicama malo naprednijeg stupnja znanja.

Ugodno sam iznenađena voljom i željom, te aktivnim sudjelovanjem svih sudionica. Postavljale su pitanja, naprednije su se uključivale sa svojim primjerima, a drago mi je što su i u osnovama i elementarnim vještinama sve sudionice seminara izrazile da su pronašle nešto novo i zanimljivo. Jedna od sudionica je donijela film koji su napravili njeni učenici/e i vježbe radi smo analizirale taj film. U toj analizi su i sudionice koje nemaju nikakvog prethodnog znanja pokazale da su usvojile potrebne vještine za rad s učenicima srednjih škola u svrhu nastanka kratkih filmova na temu rodno-uvjetovanog nasilja. S nestrpljenjem očekujem filmove koji će nastati pod njihovim vodstvom u radu s mladima i nadam se će ova radionica dati rezultate u osvještavanju i prevenciji rodno-uvjetovanog nasilja. 

Image

 

Cesi 2007 - 2008 / powered by Joomla and NGO Studio