Rad na rodno uvjetovanom nasilju koristeći novinarstvo

Terme Jezerčica, Donja Stubica
04. – 07. 10. 2007.

Image 

U radu seminara sudjelovalo je 13 osoba, profesorica i profesora iz srednjih škola iz Osijeka, Požege, Šibenika, Samobora, Makarske, Belog Manastira, Orahovice, Bjelovara, Čakovca, Zadra i Pakraca.


Cilj seminara bio je unapređenje znanja i vještina profesora i profesorica potrebnih za rad s mladima na pitanjima rodno uvjetovanog nasilja, kao i znanja i vještina o načinima i oblicima istraživačkog novinarstva, kao jedne od kreativne tehnike koju će koristiti u daljnjem radu s učenicama i učenicima. Seminar je proveden kao kombinacija teorijskih izlaganja i interaktivnog rada u trajanju od 19 radnih sati. Program seminara uključivao je sljedeće teme:

  • spol i rod; spolni/rodni identiteti i uloge; rodna socijalizacija
  • moć; odnosi moći u društvu
  • stereotipi, seksizam, predrasude i diskriminacija
  • rodna (ne)ravnopravnost
  • rodno uvjetovano nasilje
  • nasilje u adolescentskim vezama
  • predstavljanje rezultata istraživanja rodno uvjetovanog nasilja u adolescentskim vezama u Republici Hrvatskoj
  • istraživačko novinarstvo
  • predstavljanje aktivnosti Nacionalne kampanje za prevenciju rodno uvjetovanog nasilja "Šutnja nije zlato!"
  • planiranje daljnjih aktivnosti i izrada akcijskih planova


Tijekom seminara, sudionice i sudionici su također upoznate sa CESI programima, aktivnostima i publikacijama, te su im podijeljni priručnici "Spol i rod pod povećalom" i "Bolje spriječiti nego liječiti", edukacijske brošure "Tamna strana ljubavi" i "Obje strane demokracije", izvještaji istraživanja "Nasilje ne prolazi samo od sebe – Izvještaj o istraživanju rodno uvjetovanog nasilja u adolescentskim vezama u Republici Hrvatskoj" i "Značaj roda u stavovima i seksualnom ponašanju adolescenata i adolescentica - Izvještaj istraživanja Muškarci, žene i seksualnost", kao i DVD dokumentarni-edukativni film "To je nekako ravnopravno". Također, u sklopu seminara prikazani su i animirani-edukativni filmovi "Once upon a boy" i "Once upon a girl" u produkciji Instituta Promundo iz Brazila. Sve sudionice i sudionici dobili su potvrde o stručnom usavršavanju od Agencije za odgoj i obrazovanje.

Prema provedenoj pismenoj evaluaciji cjelokupni seminar ocijenjen je srednjom ocjenom 4.9 na skali od 1 (vrlo loše, potpuno nezadovoljan/na) do 5 (odlično, potpuno zadovoljna/an), kvaliteta obrađene teme 'Rodno uvjetovano nasilje' srednjom ocjenom 4.8, tema 'Istraživačko novinarstvo' ocjenom 4.9, a tema 'Planiranje daljnjih aktivnosti' ocjenom 4.5. Rad CESI trenera/ica ocijenjen je srednjom ocjenom 4.9, a rad Orlande Obad, voditeljice teme 'Istraživačko novinarstvo' srednjom ocjenom 5.0. 

Orlanda Obad, voditeljica kreativne tehnike NOVINARSTVO

Image

Diplomirala španjolski i hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirala  novinarstvo i masovne komunikacije u SAD-u. Trenutno radi kao novinarka u Jutarnjem listu i predavačica na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Nagrađena s 3 nagrade Hrvatskog novinarskog društva za intervju godine (s Anom Magaš), priču godine (dokument koalicije šestorke i podjela državnih funkcija)  i vijest godine (računi obitelji Tuđman). Također, je dobitnica nagrade Ženske mreže Hrvatske za rodno osviješteno novinarstvo.   
 

RADIONICA NOVINARSTVO

Radionica istraživačkog novinarstva održana je 6.10.2007. Jutarnji dio radionice bio je posvećen uvodu u istraživačko novinarstvo, s naglaskom na tehnike pronalaženja istraživačkih tema. Pokazalo se da je dio sudionika/ica već iskusan u proizvodnji medijskih sadržaja, pa sam odlučila teorijski dio svesti na minimum i tako otvoriti više prostora izravnom iskustvu rada. Podijeljeni u male grupe, sudionici/e su vrlo brzo ušli u  uloge istraživačkih novinara/ki i do poslijepodneva su već bili prilično kompetitivni i usmjereni na dobivanje informacija. kao pravi novinari/ke. Posebno su se kreativni/e pokazali u dijelu u kojem su u zadatak dobili postaviti pitanje na temelju kojeg će ući u istraživanje. Zadatak nije bio lak, jer je pitanje trebalo postaviti na temu rodno uvjetovanog nasilja među adolescentima, ali sve su se grupe sjajno snašle. Čini mi se da je u poslijepodnevnom dijelu posljednja vježba – izravno kontaktiranje izvora informacija – izazvala najbolje reakcije sudionika/ica. Sama činjenica da su morali sami preko telefona kontaktirati "prave" ljude – izazvala je prilično uzbuđenje. Tražile su "off the record" informacije, prepiralo se oko pitanja koja treba postaviti, raspravljalo se o tome što je, u etičkom smislu, uopće opravdano objaviti u novinama, kad je riječ o maloljetnicima. To su pitanja o kakvima se u redakciji svakodnevno raspravlja, i baš zato što smo postigli atmosferu sličnu stvarnoj, smatram da je radionica uspjela. Za mene je to bilo vrlo ugodno iskustvo, a činjenica da su sudionici i sudionice bili toliko motivirani, jako mi je olakšala rad.

Image

 

Cesi 2007 - 2008 / powered by Joomla and NGO Studio